تلاش حزب پیشرفت برای ممنوعیت پخش اذان از مساجد نروژ

 زیرآسمان نروژ: گزارش ها حاکیست که حزب مهاجرستیز «پیشرفت» Frp نروژ -که در کنار حزب «محافظه کار» هسته اصلی قدرت دولت فعلی نروژ را تشکیل می دهد- در تلاش است که در جلسه ملی آخر این هفته طرح پیشنهادی ممنوعیت کامل پخش اذان از مساجد مسلمانان در نروژ را مطرح کند. گفته می شود که این طرح پیشنهادی حزب پیشرفت بر علیه تلاش احتمالی برخی از مساجد در نروژ برای گرفتن اجازه پخش اذان (در پیروی از دو مسجدی که در کشور همسایه-سوئد- موفق به کسب این اجازه از دولت شده اند) می باشد.

یکی از اعضای حزب پیشرفت در غرب اسلو در این باره می گوید: «هم اکنون،در چندین مناطق کشور مقرراتی وضع شده است که مشخص می کند چه مساجدی این اجازه را دارند که بتوانند از طریق بلندگوها اذان پخش کنند. وی می افزاید: «تعداد زیادی از مردم این اتفاق را نامناسب و آزاردهنده می دانند. در نروژ، ما آزادی مذهب داریم که همچنین مشمول حقی شود که بر اساس آن مردم نباید در معرض فراخوان عمومی برای عبادت قرار بگیرند.»

گفتنی است که رهبر پیشین حزب پیشرفت در سال 2000 میلادی هم طرح پیشنهادی مشابهی را برای ممنوعیت پخش اذان از مساجد در نروژ مطرح کرده بود اما وزارت دادگستری نروژ به این نتیجه رسیده بود که چنین ممنوعیتی با بند نهم کنوانسیون اروپایی حقوق بشر که به حق آزادی اندیشه، وجدان و مذهب اشاره دارد در تضاد است. با این وجود،تاکنون هیچ مسجدی در نروژ هنوز این اجازه را پیدا نکرده است که از طریق بلندگوها به پخش اذان بپردازد.

یکی از سخنگویان امور مهاجرت حزب پیشرفت نروژ در این رابطه می گوید: «برای من اصلا مهم نیست که کنوانسیون حقوق بشر در این رابطه چه می گوید. آنچه برای من اهمیت دارد این است که مردم در صلح و آرامش در کنار همسایگانشان باشند و این یعنی آنکه بواسطه پخش اذان اذیت نشوند. اگر این با موازین کنوانسیون اروپایی حقوق بشر در تضاد است، برای من هیچ اهمیتی ندارد چون این کاملا احمقانه است.»

شایان ذکر است که در سال 2013 میلادی، مسجد فیتیا Fittja  در جنوب شهر «استکهلم» در کشور سوئد موفق به کسب اجازه از دولت برای پخش اذان در روزهای جمعه شد.این مسجد که در سال 2007 بنا شده است، حدود 7 هزار نمازگزار دارد که اکثر آنها ترک هستند و اولین مسجد سوئدی است که درخواستی مبنی بر لغو قرار ممنوعیت پخش اذان ارائه داد و مسوولان سوئدی با آن موافقت کردند.در سوئد حدود 200 مسجد وجود دارد و تنها برخی از آنها دارای گلدسته و مناره هستند.

در سال 2017 میلادی هم مسجدی دیگر در شهر «کارلسکرونا» در کشور سوئد موفق به کسب اجازه پخش اذان برای پنج نوبت در روز شد. هرچند به گفته ی «عبود الرحمن تمارجی» – رئیس انجمن فرهنگی اسلامی در شهر کارلسکرونا-در فاز اولیه و به دلیل مسکونی بودن منطقه،بلندگوهای مسجد فقط برای اذان‌گویی در روز جمعه استفاده می شوند اما هدف ما نیز این است که به مرور زمان موقعیت‌مان را توسعه دهیم و فعالیت‌مان را در این زمینه به تدریج افزایش دهیم.

 نقدی بر خبر: در دهه های اخیر و با توجه به روند رو به رشد مهاجرت مسلمانان به اروپا، تلاش برای دریافت اجازه از مساجد برای پخش عمومی اذان از بلندگوهای مساجد به یک پدیده شایع و فراگیر در بسیاری از کشورهای اروپایی مبدل شده است و روند آن به شکل محسوسی در حال افزایش است. در بسیاری از کشورهای اروپایی همچون آلمان و فرانسه، این درخواست ها عمدتا با مخالفت های دولت مواجه شده است و در برخی کشورها همچون هلند و سوئد با نرمش بیشتری مواجه شده است به شکلی که در برخی مناطق و تحت شرایط خاصی، این اجازه به برخی مساجد داده شده است اما آنچه شاید مهمترین دلیل مشترک مخالفان باشد، ایجاد آلودگی صوتی و تبلیغ آشکار دین و مذهب در فضاهای عمومی کشورهایی ست که اساسا در آنها دین و مذهب یک موضوع کاملا شخصی و بدور از سیاست و زندگی روزمره نگه داشته شده است. البته بسیاری از مسلمانان و یا طرفداران پخش اذان صدای اذان مساجد را با صدای ناقوس کلیساها مقایسه می کنند اما نکته ای که وجود دارد این است که دفعات پخش آنها هرگز قابل مقایسه نیستند.

با این همه، امروزه وجود مساجد متعدد در سطح قاره اروپا نشان می دهد که افکار عمومی -در جوامع آزاد و حتا در جوامع لاییک و بدون اعتقاد به وجود خدا- با اینکه مسلمانان همچون مسیحیان یا یهودیان بایستی از حق داشتن مکانی برای عبادت و راز و نیاز با خداوند برخوردار باشند مشکلی ندارند اما زمانی که موضوع تبلیغ دین و مذهب در فضای عمومی مطرح می شود،جایی ست که بسیاری از مخالفان از هر دو جبهه دولت و جامعه در کشورهای اروپایی با آن مشکل دارند.

منابع و پیوندهای مرتبط:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/m6p85q/frp-forslag-vil-forby-boennerop-fra-moskeer-i-norge

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2018/04/06/195385809/frp-vil-forby-bonnerop-fra-moskeer

https://www.dagbladet.no/kultur/prover-a-lose-problemer-som-ikke-eksisterer/69712764

https://www.thelocal.no/20180425/norways-party-to-seek-ban-on-islamic-call-to-prayer

پیشنهاد ممنوعیت حجاب در مدارس ابتدایی و مهدکودک ها در نروژ

طرح ممنوعیت نقاب و برقع در تمامی مراکز آموزشی نروژ

مخالفت مجدد با تاسیس مدرسه ویژه مسلمانان در نروژ

نگارش،تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ

درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید،لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید.هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.