زیرآسمان نروژ: هنگامی که چندین سال پیش تعدادی از ساکنان خانه های یک منطقه مسکونی در نزدیکی شهر «اسلو» -پایتخت نروژ- بصورت اتفاقی متوجه نشت گاز متان در منطقه محل زندگی شان شدند و دریافتند که خانه های آنها بر روی کوهی از زباله های دفن شده قدیمی بنا شده است، پرونده شکایتی بلند بالا علیه شهرداری منطقه شان در منطقه شهرداری(کمون) «لیله ستروم Lillestrøm » تشکیل دادند. آنها پس از سالها متوجه شدند که منطقه محل زندگی شان بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۱ میلادی، محل دپو و یا دفن زباله های شهری و غیرشهری بوده است.
از مجموع ۲۲ خانه ای که در این منطقه مسکونی قرار دارند، مالکان ۱۴ خانه در این پرونده شکایت حضور دارند که بر اساس حکم دادگاه منطقه ای در ژانویه سال ۲۰۱۹ میلادی، مجموعا به دریافت ۳۴ میلیون کرون (هر خانه حدودا ۲.۴ میلیون کرون) بعنوان غرامت برنده شدند اما این پرونده اکنون با اعتراض شهرداری منطقه نسبت به حکم صادر شده، برای فرجام خواهی و بررسی مجدد به دادگاه تجدیدنظر راه یافته است.
ماجرا چیست؟
ماجرا از جایی آغاز شد که ساکنان یک خانه از این منطقه مسکونی در ناحیه Brånåsdalen در منطقه شهرداری «شدسمو Skedsmo» ( لیله ستروم Lillestrøm فعلی) متوجه نشت گاز متان در داخل خانه خود شد و به شهرداری منطقه شکایت برد. نشت گاز در داخل حمام این خانه منجر به آتش سوزی شد و شهرداری منطقه در سال ۲۰۱۷ میلادی این خانه را از مالک آن خریداری و سپس آن را به کلی تخریب کرد. قرارداد این خانه در ماه نوامبر سال ۲۰۱۵ میلادی به مبلغ کمی بیشتر از پنج میلیون کرون نروژ منعقد شده بود و مالک این خانه در ماه مارچ سال ۲۰۱۷ میلادی به آن نقل مکان کرده بود.

پس از تخریب کامل این خانه، شهرداری این منطقه در سالهای اخیر کوشیده است با بهبود زیرساخت های آب و لوله کشی و اجرای طرح سیستم مکش و جمع آوری گاز در این منطقه این مشکل را تا حد زیادی برطرف کند. اقدامی که البته ساکنان شاکی در این منطقه آن را بی اثر و بی نتیجه می دانند. شهرداری منطقه معتقد است که گاز متانی که به داخل خانه ها نشت می کند به مقدار ناچیزی است که کاملاً بی ضرر است و خطری ساکنان این منطقه را دیگر تهدید نمی کند. شهرداری منطقه همچنین در پاسخ به دلیل اصلی بروز این اتفاق به ساکنان این منطقه گفته است که این پیمانکاران سازنده این شهرک مسکونی هستند که در بررسی های اولیه زمین این منطقه دچار کوتاهی شده اند. شهرداری منطقه تاکنون ۲۱۰ میلیون کرون برای تاسیس یک ایستگاه مکش گاز و بهبود زیرساخت ها و ۷۰ میلیون کرون نیز برای بازخرید ۲۰ خانه در این منطقه هزینه کرده است.

با این وجود، برخی از مالکانی که خانه هایشان در این منطقه قرار گرفته است و شامل برنامه بازخرید خانه ها از سوی شهرداری منطقه نشده اند با تشکیل یک پرونده دسته جمعی علیه شهرداری منطقه این اقدامات را کافی ندانستند و ادعا کردند که در زمان خرید خانه هیچگونه اطلاعاتی درباره این مخازن زباله دپوشده از سوی شرکت های سازنده و یا شهرداری منطقه به آنها داده نشده بود و در صورتی که آنها این موضوع را می دانستند هرگز این خانه ها را خریداری نمی کردند. شاکیان این پرونده بر این باور هستند که اکنون هم سلامتی آنها و خانواده هایشان بخاطر احتمال نشت گاز متان در خطر است وهم ارزش مالی این خانه ها بخاطر این اتفاق تحت تاثیر قرار گرفته است.
در صورتی که حکم اولیه دادگاه در دادگاه تجدیدنظر هم تایید شود، شهرداری موظف به پرداخت ۳۴ میلیون کرون دیگر به ساکنان این منطقه و بیش از ۵ میلیون کرون هم هزینه های دادگاهی خواهد بود. شایان توجه است که احزاب کارگر، محافظه کار و مرکزی در پارلمان نروژ به نفع درخواست تجدیدنظر شهرداری در حکم صادر شده رای داده اند در حالیکه احزاب دموکرات مسیحی، پیشرفت،چپ سوسیال و محیط زیست مخالف این اقدام شهرداری بوده اند.

در دادگاه حاضر شدند

درصورتی که مایل هستید تمامی اخبار و جزئیات مربوط به این پرونده را مطالعه کنید، می توانید از اخبار و مطالبی که در اینجا موجود است بازدید کنید.
گفته می شود که امروزه بیش از ۲۰۰۰ محل دفن زباله های قدیمی در نروژ وجود دارد که با وجود اینکه بطور کامل بسته و مهار شده اند اما گاز متان همچنان می تواند پس از گذشت صدسال از آنها در مجراهای زمینی نفوذ کند. نروژ امروزه از فرایند های پیشرفته در سوزاندن و بازیافت زباله ها استفاده می کند.
بیشتر در این باره بخوانید:
نگاهی به فرایند بازیافت زباله ها در نروژ
منابع و پیوندهای مربوط:
https://www.nrk.no/osloogviken/deponi-naboene-er-klare-for-omkamp-i-lagmannsretten-1.15318422
https://www.nrk.no/osloogviken/huseiere-pa-soppeldynge-vant-saken-mot-kommunen-1.14832583
صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»
برگردان فارسی، نگارش،تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ
درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.