زیرآسمان نروژ: در روزهای اخیر، موضوع آتش زدن کتاب «قرآن» ابتدا با تحریک اولیه توسط «راسموس پالودان» –رهبر حزب راستگرای افراطی «خط سخت Stram Kurs» دانمارک- و سپس تسری این قضیه به کشورهای سوئد و اکنون به نروژ به یکی از داغ ترین و بحث برانگیزترین موضوعات روز رسانه های اسکاندیناوی تبدیل شده است. پرتاب و آتش زدن کتاب قرآن توسط این سیاستمدار دانمارکی که خواهان حذف اسلام از جامعه دانمارک است در سال گذشته نیز در شهر کپنهاگ-پایتخت دانمارک- اتفاق افتاد اما امسال با جنجال های بیشتری همراه شد.
پالودان که قصد داشت برای برگزاری یک تظاهرات وارد سوئد شود در نقطه مرزی توسط پلیس سوئد متوقف شد وعلیرغم اینکه پلیس سوئد اجازه ورود وی به سوئد را بدلایل امنیتی و عدم امکان تامین امنیت برای تظاهرکنندگان برای دو سال معلق کرد اما با اینحال تحرکات وی موجب شد تا طرفداران این حزب در سوئد کتاب مقدس مسلمانان را در منطقه مسلمان نشین شهر «مالمو» در جنوب کشور سوئد به آتش بکشند. این درگیری ها با خراب کاری هایی از جمله به آتش کشیدن خودروها،دوچرخه ها و تخریب اماکن عمومی در هر دو کشور همراه شد که درنهایت با دخالت نیروهای پلیس مهار شد. برخی تصاویر و ویدئوهای مربوط به این حوادث در اینجا قابل مشاهده است.
اما داستان به آتش کشیدن کتاب قرآن به همینجا ختم نشد و در طی ماهها و هفته های گذشته، این جریان در نروژ و بویژه در شهرهای اسلو و برگن نیز ادامه پیدا کرد و تظاهرات های گسترده ای با حضور مخالفان و موافقان و با اسکورت امنیتی شدید نیروهای پلیس انجام شد که در مواردی پلیس نروژ مجبور به استفاده از گازاشک آور برای متفرق کردن تظاهرکنندگان شد. تصاویر زیر برخی از ناآرامی های اخیر را در روز ۲۹ آگوست در مرکز شهر اسلو نشان می دهد.
در نروژ، در سال ۲۰۰۸ میلادی مخالفان سلطه سیاسی اسلام در کشور سازمانی به نام «سیان» SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) با شعار «اسلامی شدن نروژ را متوقف کنید» را بوجود آوردند که تاکنون چندین هزار عضو و طرفدار در نروژ و برخی کشورهای دیگر اروپایی پیدا کرده است.
این سازمان که در واقع شاخه ای از سازمان SIOE (Stop Islamisation of Europe) یا «اسلامی شدن اروپا را متوقف کنید» محسوب می شود در سال ۲۰۱۲ میلادی ارتباط خود را با سازمان مادر قطع کرد و امروزه به شکل کاملا مستقل فعالیت های خود از جمله برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف نروژ از جمله در اسلو، استاوانگر، برگن و ترونهایم را ادامه می دهد.
در واکنش به اتفاقات اخیر، نخستوزیر نروژ–ارنا سولبرگ– این حرکات را «مضر»عنوان کرد اما گفت از حق آزادی بیان تظاهرکنندگان هم حمایت میکند. وی اضافه کرد با این حال متوجه نمیشود به چه دلیل این افراد تحریک را شروع کردهاند و به تحریک کردن ادامه میدهند، چرا که چنین اقداماتی جایی در جامعه نروژ ندارند.
سیان چه می گوید و چه خط فکری را دنبال می کند؟
مهمترین هدف و سیاست سازمان «سیان» در نروژ، مقابله با سلطه سیاسی اسلام و ارزش های دینی و مذهبی اسلام در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی کشور در جهت حفظ و صیانت از قانون اساسی نروژ شامل حق آزادی بیان و دفاع از حقوق بشر و آزادی های انسانی عنوان شده است. طرفداران این سازمان بر این باورند که تحقق دموکراسی و سکولاریسم(جدایی دین از سیاست) و آزادی بیان کردن هر موضوعی هرچند مخالف اعتقادات و باورها و ارزش ها یا تابوهای مذهبی دیگری، امری ست که در نروژ به آسانی بدست نیامده است و بهمین دلیل آنها اجازه نخواهند داد که حق آتش زدن یا توهین به کتاب مقدس مسلمانان یا به گفته ی خودشان حتی آتش زدن یا توهین به کتاب «انجیل»خود مسیحیان یا سایر ادیان دلیلی برای عدم تاب آوری و نقض آزادی های اجتماعی آنها شود. طرفداران سیان معتقدند که حضور اسلام و ترویج ارزشهای اسلامی در یک جامعه سکولار موجب مخدوش شدن تدریجی اصول آزادی فردی و اجتماعی و مداخله اموردینی و مذهبی در عرصه های مختلف جامعه خواهد شد.
***
نقدی بر خبر: در اینکه حق آزادی بیان بعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای یک جامعه آزاد مبتنی بر احترام به حقوق اولیه انسانها در ابراز آزادانه عقاید و باورهای شان بشمار می رود،هیچ شکی نیست اما براستی مرز بین آزادی بیان و حرکت به سمت نفرت پراکنی در کجاست و آیا انتظار می رود که پاسخ نفرت پراکنی یک عده با نفرت پراکنی متقابل همراه نشود و اگر این است، آیا انسان قرن بیست و یکم براستی نمی تواند در قالب دیگری این اعتراض به سیاست های نادرست-که عمدتا ریشه نه در مردم، بلکه ریشه در سیاست های غلط خود دولت وقت دارد- را بیان کند و از سیاست غلط قراردادن مردم در مقابل مردم دوری کند؟
اصلا اگر حتی فرض را بر این بگذاریم که من در یک جامعه آزاد حق این را دارم که بر اساس حق آزادی بیان بدون حد و حصر و بدون مرز و سانسور، با حمایت کامل قانونی از دولت اجازه برگزاری یک تظاهرات گسترده را بگیرم و در کمال بی احترامی به تمامی باورها و عقاید تو، که در نظر تو درست و حق و در نظر من نادرست و ناحق است، توهین کنم و پلیس این جامعه مشترک نیز از من و تو در برابر خشم و دعوای احتمالی کاملا مراقبت کند تا رعایت تمامی اصول دموکراسی در برگزاری یک تظاهرات آزاد شده باشد. اکنون، آیا این تو که در همین دنیای مشترک با من به عقایدت و باورهای شخصی ات توهین شده است، راه دیگری جز مقابله به مثل با من به ذهنت خطور می کند؟
در اینکه قوانین اسلامی و فقهی به دلایل مختلف اساسا نمی توانند جایی درساختار فرهنگی و اجتماعی جامعه غربی که مبتنی بر اصول کاملا متفاوت تری ست داشته باشند، تقریبا هیچ شکی نیست اما آیا کمی متمدنانه تر نیست اگر هم اعتراضی یا دغدغه ای برای جامعه آزاد خودم دارم که گمان می کنم قوانین اسلامی آنها را تهدید می کند، آنها را در قالب برگزاری اعتراضات گسترده در مقابل پارلمان کشور برعلیه سیاست های مهاجرتی یا اجتماعی خود دولت (و نه برعلیه یک دین،مذهب،یک طیف نژادی یا یک ملیت که واژه هایی کلی و جهان شمول است) با نشانه گرفتن دقیق همان سیاست هایی که به عقیده من ،نادرست و تهدید جدی هستند بیان کنم ؟ و اگر این راهش نیست، آیا این راهش است؟
منابع و پیوندهای مربوط:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/na5aAd/motdemonstranter-skapte-uro-under-sian-markering-i-oslo
https://drm24.no/nyheter/voldsomme-sammenstot-i-oslo-etter-sian-demo-2082919
https://www.dagbladet.no/nyheter/dynkes-i-egg-og-tomater-under-demonstrasjon/72590402
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/Wb9X9d/voldelige-opptoeyer-i-malmo-etter-koranbrenning
صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»
برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ
درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.
با سلام و درود
میخواستم بگم این تظاهرات و این حرکات واقعا از دید من بی معنی نیست ، اونم برای منی که خودم تو ایرانم ، خودم یه مدت توی نروژ زندگی کردم و دیدم یه سری از این حرکات رو ، شما یه نگاه کوچک بکن به محله ghrelin توی اسلو ، اونجا رو کردن مثل کشور خودشون ، شنیدم که پلیس هیچ قدرتی نداره اونجا ، ممکنه تجاوز بشه ، قتل بشه و حتی پلیس نفهمه ، خود شما بودی به عنوان یه شهروند ، میدیدی مهاجرین چطور دارن با کشورتون ، با مردمتون و با پلیستون رفتار میکنن ، چه حسی پیدا میکردی ؟ مهاجری که در وهله اول باید خودش رو وقف بده با فرهنگ جامعه ؛ نه تنها این کارو انجام نمیده ، بلکه میخواد فرهنگ جامعه خودش رو به زور توی نروژ بشونه ، فرهنگی که کلی با جامعه نروژ فاصله داره و این محله فقط یه نمونه از این تضاده ، خودم زیاد دیدم نمونه این مدلیش رو ، مسلمونا نمیخوان با جامعه اخت بگیرن و قائیتا باید اینا دیپورت بشن و این پلیس بی عرضه اونجاست که نمیتونه مدیریت کنه که باید محله ای به اسم ghrelin داشته باشیم متاسفانه .
من برام سواله واقعا اگه یه سری اینقدر مسلمونن ، اینقدر به دین خودشون ایمان دارن و تقوا دارن و روسری از سرشون نباید بیوفته و فلان وبیثار ، چرا اومدین نروژ !؟ گمشین یه کشور مسلمون خب ، اینجا مهد بی دینیه ، واسه چی اینجایین ؟
لایکلایک
نگاه شما به این پدیده نگاه بیطرفانه ای نیست. بیشتر به سمت دفاع از اسلام و مسلمین جهان است.
لایکلایک
سلام دوست عزیز. نظر شما محترم است اما نظر ما بیشتر پرهیز از دامن زدن به خشونت و تقابل با مسائل از راه خردورزی ست. زیرآسمان نروژ هیچ تعلق مذهبی یا سیاسی ندارد و تلاش می کند مسائل روز را بیطرفانه و از دیدگاه عقل و منطق نگاه کند.
لایکلایک