زیرآسمان نروژ: در سال ۲۰۱۸ میلادی، حدودا نیمی از کل خودروهای فروخته شده در نروژ یا تماما برقی و یا هیبریدی (ترکیب باتری و سوخت فسیلی) بوده اند. این در حالیست که در سال ۲۰۱۳ میلادی تنها ۶% از کل خودروهای فروخته شده در نروژ برقی یا هیبریدی بودند اما این رقم با تشویق و پشتیبانی بخش دولتی و افزایش واردات در پاسخ به استقبال خوب مشتریان و افزایش تقاضا برای خرید خودروهای برقی و هیبریدی، در سال ۲۰۱۷ میلادی به میزان ۴۰% و در سال ۲۰۱۸ میلادی به میزان ۴۹.۱% رسید. ۳۲.۱ % از این میزان ۴۹.۱% در سال گذشته میلادی به فروش خودروهای تماما برقی(غیرهیبریدی) اختصاص داشت.
رشد فروش خودروهای برقی در نروژ در حالیست که بر اساس آمار سازمان ترافیک جاده ای نروژ OFV, فروش خودروهای بنزینی و دیزلی در سال ۲۰۱۸ میلادی به نسبت سال ۲۰۱۷ میلادی به ترتیب با افت فروش ۱۶.۸%- و ۲۸.۳%- همراه بوده است.
قرار است نروژ تا سال ۲۰۲۵ میلادی،به فروش خودروهای گازوئیلی(سوخت دیزل) پایان دهد. هدفی که اکنون با توجه به آمار قابل توجه فروش خودروهای برقی و هیبریدی در نروژ چندان هم دور از دسترس به نظر نمیرسد. بر اساس آمار منتشرشده، خودروی «نیسان» مدل «لیف» Leaf در صدر پرفروش ترین خودروها در نروژ در سال ۲۰۱۸ میلادی قرار دارد.

در جدول زیر؛ می توانید فهرست پرفروش ترین خودروهای فروخته شده در نروژ را در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی مشاهده کنید.
***
نقدی بر خبر: یکی از مهمترین دلایل محبوبیت خودروهای برقی در نروژ، یارانه ها و مزایایی ست که دولت نروژ در جهت حفظ محیط زیست، کاهش تولید سوخت های آلاینده و گازهای گلخانه ای به خودروهای برقی و هیبریدی اختصاص داده است. معافیت مالیاتی برای واردات و فروش خودروهای برقی، معافیت از هزینه ثبت خودروهای برقی، دسترسی آزاد به خطوط ویژه اتوبوس و تاکسی و استفاده از پارکینگ رایگان در برخی مناطق شهری از جمله این مزایای دولتی بشمار می رود. البته ناگفته نماند که همه ی اینها بدون استقبال عمومی فوق العاده مردم نیز در خرید و استفاده روزافزون از خودروهای برقی نمی توانست در نهایت به موفقیت چشمگیر این برنامه بیانجامد.
نکته مهمی که استفاده از خودروهای برقی در نروژ را از سایر کشورهای جهان متمایز کرده است،منبع تمیز و پاک تامین انرژی الکتریسیته موردنیاز جهت شارژ باتری های خودروهای برقی ست.در نروژ و به لطف وجود منابع فراوان طبیعی آبی،بالغ بر ۹۸درصد برق مصرفی در نیروگاههای برقآبی (انرژی ذخیره شده پشت سدهای آبی) تولید میشود (با وجود اینکه نروژ از نظر سوخت فسیلی غنی است و این کشورهفتمین تولیدکنندهی نفت و سومین صادرکنندهی گاز جهان است) اما بطور مثال،در آمریکا،۹۴ درصد این انرژی را از شبکه برقی میگیرند که نیروی آن با سوزاندن سوخت های فسیلی(عموما زغال سنگ یا گاز) تامین میشود که با منطق استفاده از خودروهای برقی یعنی کاهش میزان دی اکسید کربن در هوا در تضاد است.
این مهمترین مساله ای ست که موجب شده است تولید خودروهای برقی را در کشورهایی که از سوخت های فسیلی بعنوان منبع اصلی برای تولید خوردوهای برقی(از جمله باتری و بدنه خودرو) استفاده می کنند زیر سوال ببرد که آیا اساسا در نهایت تولید چنین خودروهایی به نسبت تولید خودروهای معمول بنزینی یا دیزلی توجیه زیست محیطی دارد یا خیر! موضوعی که به لطف وجود منابع وافر آبی برای نروژ صدق نمی کند اما برای سایر کشورها همچنان یک چالش بزرگ قلمداد می شود.
منابع و پیوندهای مربوط:
http://www.ofv.no/artikler-2018/bilsalget-i-2018-slik-ble-det-article575-312.html
https://www.tnp.no/norway/economy/half-of-sold-cars-in-norway-in-2018-were-electric
پرفروش ترین خودروها در نروژ در سال 2017 میلادی
نوآوری افزایش ظرفیت باتری ها توسط محققان نروژی
راهنمای دریافت گواهینامه رانندگی در نروژ
راهنمای خرید/فروش/کرایه خودرو در نروژ
رکورد کمترین میزان مرگ و میر سوانح رانندگی در نروژ
نگاهی به آمار مرگ و میر جاده ای در نروژ
صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»
برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ
درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.
6 دیدگاه مال خودتان را بیفزایید