زیرآسمان نروژ: در روزهای اخیر،عنوان نخست بسیاری از رسانه ها،مجلات و شبکه های تلویزیونی نروژی به خبر جنجالی سفر شخصی «پر سندبرگ» -وزیر شیلات نروژ- به ایران و انتشار تصاویراین سفر و بازتاب موج انتقادات و واکنش های مردم،روزنامه نگاران و سیاستمداران نسبت به آن اختصاص یافته است. موضوعی که هر روز ابعاد تازه تری از آن منتشر می شود و گویا فعلا تا زمان مشخص شدن ابهامات و پاسخ های احتمالی تمامی ندارد.
* پر سندبرگ تنها چندی پس از بازگشت به نروژ در واکنش به موج انتقادات مطرح شده در مطلبی در صفحه شخصی فیسبوکش می نویسد: «سفرش به ایران ممکن است برای بسیاری چالش برانگیز بوده باشد و ظاهرا شایعات،اتهامات،دروغ ها و نظریه های توطئه تمامی ندارند.مساله این است که بسیاری دو موضوع حکومت و سیاست های ترسناک رژیم ایران و مردم و کشور بزرگ ایران را با هم قاطی می کنند اما من با قاطعیت اینجا اعلام می کنم که من مطلقا هیچگونه ارتباط خاص یا نزدیکی نه با حکومت ایران و نه با هیچ نهاد قدرت در ایران ندارم. من هرگز و مطلقا هرگز از حکومت بی رحم ایران با کلمات مثبت یاد نکردم و تماسی با آن نداشتم. این خیلی تاسف آور است که در چنین موقعیتی قرار داده شوی.»
سندبرگ در ادامه پست فیسبوکی اش می افزاید: «بسیارخب،من یک دوست دختر پیدا کرده ام. یک زن با ریشه ایرانی،پرشین،مغرور و با آرزوی اینکه ایران نیز باید در مسیر دموکراسی و ارزش هایی که ما در نروژ در سطح بالا به آن دسترسی داریم توسعه پیدا کند. من در تعطیلاتی بوده ام که مردم،کشور و فرهنگ را از نزدیک دیدم و تجربه کردم و اینها نتایج من از این سفر هستند: ایران کشوری بزرگ با مردمی بزرگ است اما شوربختانه آنها حکومت و نهاد قدرتی دارند که کاملا با ارزشهای من ناسازگار است. من معتقد به روشن فکری هستم و من مردم ایران را باور دارم. من باور دارم که ارزشهای من و ارزشهای حزب پیشرفت نروژ Frp در ایران نیز پیروز خواهند شد اما برای آن باید ابتدا مردم ایران را باور کرد. شما نمی توانید پشت تان را به مردم ایران کنید اما با شجاعت و روش فکری تان کمک شان کنید. شجاعتی که من در بسیاری از مردم در ایران دیدم. همچنین در سواحل دریا. من جریان مخالفی علیه حکومت و نهاد قدرت در ایران را دیدم که در سکوت اما به تدریج در حال شکل گیری علیه دیکتاتوری و سوءاستفاده هاست. من شانه به شانه مردم تمامی کشورها و مللی هستم که آرزوی ارزشهای اساسی من و حزبم را در سر دارند.»
سندبرگ در پایان مطلبش می افزاید: «یک هفته در ایران شاید تاثیری نداشته باشد اما من معتقدم که حضور در ایران خود تاثیرگذار است. من می خواهم آزادی بیان، برابری، دموکراسی و حق انتخاب را در ایران هم ترویج کنم. اگر این تخلف از ارزش های حزبم است، من قطعا موقعیتم در حزبی که عاشقش هستم را مورد بازنگری قرار خواهم داد.»
* مازیار کشوری-سیاستمدار ایرانی-نروژی- که عضو حزب پیشرفت نروژ است و خود نیز در سالهای دور به نروژ پناهنده شده است در انتقاد تندی از وزیر شیلات نروژ که هم حزبی وی نیزهست، سفر سندبرگ به ایران و یاد کردن وی از ایران به عنوان «بهشت تعطیلات» را دردآور و شرم آور خواند. کشوری افزود: «وجدانش تحمل سکوت بیشتر را ندارد چون او و بسیاری از پناهندگان کشور نروژ را برای گریز از بی عدالتی ها و قوانین ضد حقوق بشری و تروریستی رژیم ایران انتخاب کرده اند و این در حالیست که هم حزبی وی با تفریح در سواحل شمال ایران، یعنی درست در جایی که زنان ایرانی حق شنا و آفتاب گرفتن بدون حجاب را ندارند، از ایران بعنوان کشوری امن و آزاد با مردمانی مهربان و با فرهنگ غنی و آداب و رسوم زیبا یاد می کند! » ویدئو و خبر مربوط به این گفتگو را می توانید در اینجا مشاهده کنید.

* «مینا قابل لونده» Mina Ghabel Lunde روزنامه نگار ایرانی-نروژی مقیم نروژ در یادداشتی در روزنامه Dagbladet ضمن انتقاد از سفر اخیر وزیر نروژ به ایران،از مشکلات و عدم آزادی های اساسی مردم در ایران یاد می کند و از اینکه خودش بعنوان یک شهروند نروژی که سالها در نروژ با همسر نروژی اش زندگی می کند اما هنوز برای دیدن اعضای نزدیک خانواده اش در تعطیلات تابستان با مشکل عدم صدور ویزا از سوی اداره مهاجرت دست و پنجه نرم می کند.

این روزنامه نگار ایرانی-نروژی که پدر و مادرش در سالهای پس از جنگ ایران و عراق به نروژ پناهنده شدند، در مورد پرونده پناهندگی دوست دختر جدید وزیر شیلات نروژ-بهاره لتنس- می نویسد: «رفتار حکومت ایران با ایرانیانی که به غرب پناهنده می شوند سخاوتمندانه نیست چون به عقیده ی آنها، پناهندگان ایرانی با این اقدام موضوع روحانیت در ایران را در موضع بدی قرار می دهند. دوست دختر وزیر شیلات نروژ که در زمان اقدام برای پناهندگی در نروژ در سال 2008 میلادی تنها 16 سال داشت چنین فکری نمی کرد. او از خانواده اش که به ادعای وی قصد شوهردادنش را داشتند فرار کرده است. ازدواجی که در شرع و قانون ایران کاملا پذیرفته شده و سفارش شده است. بنابراین، او با خروج از ایران بدون داشتن اجازه از پدرش از قوانین ایران سرپیچی کرده است هرچند او پس از سه بار رد درخواست پناهندگی (در ماه مارچ سال 2008 میلادی) به ایران بازگردانده می شود اما دیرتر به دلیل آنچه دولت وقت ایران آن را «نقص در ارایه مدارک» قلمداد می کند به نروژ باز می گردد.» خبر مربوط به دریافت اقامت بهاره در سال 2008 میلادی در اینجا قابل مشاهده است.
موضوع دیگری که این روزنامه نگار ایرانی-نروژی در ادامه یادداشتش به آن اشاره می کند و از آن پس از دریافت اقامت بهاره ابراز تعجب می کند، موضوع شروع همکاری بهاره لتنس در سفارت ایران در اسلو و شرکت کردن وی در مراسم مختلف جشن سال نو و 22 بهمن(سالروز پیروزی انقلاب اسلامی) در داخل سفارت ایران است. وی می افزاید این در حالیست که یکی از اعضای خانواده ام در جریان روزهای پیروزی انقلاب در میان هزاران کشته شده روزهای پیروزی انقلاب بوده است. وی در پایان مطلبش ضمن ابراز تعجب از نحوه پوشش (بدون حجاب) و رابطه ی آزاد بهاره با وزیر شیلات نروژ در داخل ایران می نویسد که چگونه این دو توانسته اند بدون عقد رسمی و ازدواج ایرانی،آزادانه و نزدیک در داخل ایران به مسافرت بروند در حالیکه بسیاری از مردم ایران برای بدحجابی یا رابطه با نامحرم در داخل ایران ممکن است بازداشت و زندانی و جریمه شوند و حتا شلاق هم بخورند! متن مقاله کامل مینا قابل را می توانید در اینجا بخوانید.

* «مینا بای» -مقاله نویس ایرانی-نروژی مقیم نروژ، سفر سندبرگ به ایران را شرم آور و پایمال کننده حقوق مردم ایران خوانده است. وی در گفتگو با شبکه تلویزیونی NRK نروژ می گوید: «سندبرگ در جریان سفرش به ایران، شنا و تفریح در دریای خزر را فوق العاده توصیف کرده است اما هیچ اشاره ای به این نکرده است که شنا در همین دریای خزر برای زنان ایرانی ممنوع است.» متن مقاله کامل مینا بای با عنوان «شرم بر تو باد سندبرگ» را می توانید در اینجا بخوانید.

اما انتقادات سفر اخیر سندبرگ به ایران به همینجا نیز ختم نشده است. انتقادات دیگری حول محور نقض قوانین دولتی در زمینه عدم اطلاع رسانی برنامه سفرش به «ارنا سولبرگ» -نخست وزیر نروژ- پیش از سفر مطرح شده است که البته سندبرگ در گفتگو با شبکه ها و رسانه های نروژی گفته است که سفرش در آخرین لحظات قطعی شده است و وی 2 روز بعد از ورود به ایران به دفتر نخست وزیر اطلاع داده است که وی در ایران بسر می برد. براساس قوانین پارلمانی در نروژ،تمامی وزرای کابینه موظف هستند در مورد سفرها و موقعیت مکانی خود به شخص نخست وزیر از پیش اطلاع دهند تا در مواقع اضطراری،تماس نخست وزیر با وزرای خود امکان پذیر باشد. ارنا سولبرگ در گفتگوی جداگانه ای با رسانه های نروژی تایید کرد که سندبرگ در این زمینه مرتکب کوتاهی شده است. ویدیوی این گفتگو را می توانید در اینجا مشاهده کنید. پلیس امنیت نروژ –PST– نیز در گفتگویی جداگانه اعلام کرده است که سندبرگ از قوانین امنیتی مشمول سیاستمداران در نروژ تخلف کرده است و از تلفن همراه کاری خود در سفر به ایران که در کنار چین و روسیه یکی از مناطق پرخطر ما از نظر حفاظت اطلاعات است استفاده کرده است. موضوعی که سندبرگ در گفتگوی تازه ای در اینجا اشتباه صورت گرفته را پذیرفته است .
گفتگو با پر سندبرگ و دوست دخترش در استودیو شبکه NRK پس از بازگشت به نروژ
وزیر مهاجرت نروژ و دوست دخترش پس از بازگشت به نروژ در روز جمعه سوم آگوست سال 2018 میلادی در گفتگویی با شبکه NRK نروژ در استودیوی این شبکه حضور یافتند تا در مورد مباحث و اتهامات احتمالی مطرح شده در مورد سفر اخیر آنها به ایران توضیحاتی را ارائه کنند. در این گفتگو که ویدیوی کامل آن در اینجا قابل مشاهده است، بهاره لتنس می گوید که هفته ای که گذشت هفته سختی برای وی بود که در طی آن وی حتا تهدید به مرگ هم شده است. وی گفت که در ابتدا به تمامی انتقادات و صحبت ها می خندید ولی از دیروز از این قضاوت ها دیگرعصبانی شده است. بهاره انتقادات و واکنشهای تند به سفرش را بسیار غیرمنصفانه و اشتباه خواند و گفت ایران کشوری نیست که مثل عربستان تمامی قوانینش قوانین شریعت باشد و این برداشت که وی بخاطر قوانین شریعت و نداشتن حجاب در ایران بایستی مجازات می شد یا شلاق می خورد کاملا اشتباه است. بهاره گفت که بی حجاب بودنش در تصاویر منتشرشده به این معنا نبوده که او در تمام مدت بدون حجاب در ایران سفر کرده است بلکه وی برای مدت کوتاهی آن را در غیاب گشت های پلیس اخلاق برداشته است. بهاره می گوید که هیچگونه ارتباطی با حکومت ایران نداشته و ندارد و شرکت ثبت شده اش تاکنون غیرفعال بوده است اما شاید در صورت بهبود شرایط سیاسی در ایران، بتواند در آینده مجددا فعال شود. بهاره در پاسخ به علت حضورش در مراسم جشن نوروز در سفارت ایران در اسلو گفت که وی فقط به این مراسم دعوت شده بود. وی در ادامه گفت که سفارت ایران می دانست که وی نماینده ایران در مراسم دختر شایسته جهان بوده و به این موضوع افتخار هم می کرد.
پر سندبرگ هم در پاسخ به اینکه چگونه در ایران دونفری بدون اینکه ازدواج کرده باشند سفر می کردند گفت که آنها هرگز تنها نبوده اند و همواره تعدادی از نزدیکان با آنها همراه بوده اند و هرگز در هتلی دونفری اقامت نداشته اند. وزیر شیلات نروژ در پاسخ به اینکه گفته شده آنها در اسلو در آپارتمانی با هم زندگی می کنند گفت که این حقیقت ندارد و آنها فعلا فقط همدیگر را در خانه های هم ملاقات می کنند و هر کدام در خانه خودشان زندگی می کنند اما بزودی و پس از روشن شدن حقانیت شان، این کار را انجام خواهند داد و هم خانه خواهند شد.
منابع و پیوندهای مربوط:
رابطه وزیر شیلات نروژ با یک دختر ایرانی
https://www.facebook.com/Per.Sandberg.FrP/
پرونده خبرساز زن پناهجوی ایرانی در نروژ
https://www.nrk.no/norge/mener-kritikken-av-sandbergs-feriereise-bommer-1.14151043
https://www.aftenposten.no/norge/i/jPjKXL/Sandberg-Jeg-skulle-ikke-tatt-med-jobbtelefon-til-Iran
https://www.dagbladet.no/kultur/per-den-persiske-flyktningen-og-presteregimet/70064556
https://www.dagbladet.no/nyheter/sandberg-fulgte-ikke-psts-sikkerhetsrad-pa-iran-reisen/70063666
https://www.nrk.no/ytring/min-iran-ferie-endrer-ingenting-1.14151373
نگارش،تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ
درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید،لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید.هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.
بنظر من افرادی در نروژ که ادعای اصالت ایرانی دارند و به ساندبرگ اینچنین حمله دارند می کنند و شوربختانه دقیقا همان کسانی هستند که افکار ضد مهاجرات هم دارند درست مثل داعشی ها معتقد به برخورد چکشی با مخالفانشان و همچنین با ایران هستند. این یک برداشت نیست بلکه صراحتا دارند ابراز می کنند. متاسفانه این قماش فراری،نشان دادند که لیبرالیسم حاکم بر جوامع غربی را هم قبول ندارند و پیرو افراطی گری هستند. ایرانیان نروژ باید خطر این افراد دورو و افراطی به اطلاع دولت و مردم نروژ برسانند …
لایکلایک