آشنایی با پارلمان نروژ و احزاب آن

زیرآسمان نروژ: همانطور که می دانید و احتمالا تاکنون باخبر شده اید،دور بعدی انتخابات پارلمانی نروژ در روز دوشنبه یازدهم سپتامبر سال ۲۰۱۷ میلادی در سرتاسر کشور برگزار خواهد شد و اعضای پارلمان نروژ یا «استورتینگت» برای یک دورهٔ چهار ساله دیگر انتخاب می‌شوند. در نتیجه ی انتخابات پیش رو، فرد نخست وزیر جدید هم در نروژ هم انتخاب می شود.

براساس قانون نروژ،رهبر حزبی که اکثریت پارلمان را از نظر ائتلاف و قدرت حاکم بر دولت (نه تنها تعداد کرسی) به خود اختصاص بدهد،نخست وزیر نروژ خواهد بود. به همین بهانه، بد ندیدیم که در آستانه این اتفاق بزرگ سیاسی در نروژ به معرفی کوتاهی از پارلمان فعلی نروژ و احزاب اصلی تشکیل دهنده ی آن بپردازیم. در مطالب بعدی، به گزارش آخرین وضعیت و اخبار داغ و تازه مربوط به کارزارهای انتخاباتی پیش از انتخابات پارلمانی در نروژ خواهیم پرداخت.

پارلمان نروژ ۱۶۹ کرسی دارد که در حال حاضر هشت حزب سیاسی در آن حضور دارند. هسته اصلی دولت را ائتلاف احزاب دست راستی حزب محافظه کار یا Høyre و حزب پیشرفت یا FrP تشکیل می دهند که با حمایت احزاب دموکرات مسیحی یا  KrF و حزب آزادیخواه یا V توانسته اند قدرت اصلی دولت را در دست بگیرند. این بدان معناست که پس از پیروزی احزاب دست راستی در انتخابات پیشین،دو حزب محافظه کار و پیشرفت توانستند کابینه ی نخست وزیر نروژ را تشکیل بدهند و در نتیجه تمامی وزرای انتخابی دولت نروژ هم از بین اعضای این دو حزب انتخاب شدند.

از آنسو،احزاب دست چپی که به نوعی مخالف جریان دست راستی دولت محسوب می شوند ائتلاف اپوزیسیون را به رهبری حزب کارگر یا Ap تشکیل داده اند. از بین ۱۶۹ کرسی موجود، ۹۶ کرسی در مجموع در دست ائتلاف دست راستی هاست و ۷۳ کرسی در مجموع در دست ائتلاف دست چپی هاست. تصویر زیر گویای این موضوع و نشان دهنده ی ساختار فعلی پارلمان نروژ است.

norsk parliment.JPG

در ادامه مطلب به معرفی کوتاهی از ۸ حزب حاضر در پارلمان نروژ و مهمترین خطوط سیاسی آنها می پردازیم.

۱- حزب کارگر یا Labour Party یا Arbeiderpartiet یا  Ap

ap.JPG

حزب کارگر با داشتن ۵۵ کرسی در حال حاضر از نظر تعداد کرسی تحت اختیار،اکثریت کرسی پارلمان نروژ را در اختیار دارد. این حزب خود را «سوسیال دموکرات» مایل به «چپ میانه» معرفی می کند که در واقع به معنای حزبی جامعه محور است که سیاستش اصلاح نظام سرمایه داری با اتکا به اصل عدالت اجتماعی و پیروی از سیاست میانه گرایی در جهت ایجاد فرصت های برابر برای آحاد جامعه به منظور کاهش اختلاف طبقاتی در جامعه است. این حزب همچنین حامی سیاست های منع کار کودکان،قوانین حداقل دستمزد و تنظیم شرایط کاری برای قشر کارگر جامعه است.

رهبر حزب کارگر در حال حاضر، آقای «یوناس گاهر استوره» Jonas Gahr Støre متولد سال ۱۹۶۰ میلادی در شهر اسلو است که پیش از این سمت،بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ میلادی وزیر امورخارجه نروژ و بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳ میلادی هم وزیر بهداشت و سلامتی نروژ بود. او دانش آموخته علوم سیاسی از پاریس است و از سال ۲۰۱۴ میلادی تاکنون بعنوان رهبر حزب کارگر در واقع رهبری اپوزیسیون را نیز بر عهده دارد. وی متاهل و دارای سه فرزند است.

Jonas Gahr Støre.jpg
Jonas Gahr Støre یوناس گاهر استوره،رهبر حزب کارگر نروژ

۲- حزب محافظه کار (دست راستی) یا Conservative Party یا Høyre

høyre.JPG

با وجود اینکه حزب کارگر هم اینک دارای بیشترین کرسی در پارلمان نروژ است اما این حزب محافظه کار یا دست راستی میانه است که با ۴۸ کرسی و کسب ۲۷ درصد از آرای مردم در انتخابات پیشین، بزرگترین حزب حاکم بر دولت از نظر قدرت سیاسی ست. در انتخابات نهم سپتامبر ۲۰۱۳ میلادی، حزب محافظه کار به اتفاق حزب پیشرفت نروژ یک دولت ائتلافی دوحزبی تشکیل دادند که توانستند از دو حزب مرکزگرای آزادیخواه و دموکرات مسیحی رأی اعتماد بگیرند و هسته اصلی پارلمان نروژ را تشکیل دهند.

این حزب خودش را یک حزب محافظه کار آزادیخواه با گرایش میانه روی معرفی می کند که در واقع به معنای حزبی اقتصادگراست که با سیاست هایی محافظه کارانه در جهت کاهش مالیات ها،افزایش حقوق فردی و شبه خصوصی سازی سازمانها و خدمات دولتی فعالیت می کند. در زمینه سیاست خارجی،این حزب حامی پیوستن نروژ به اتحادیه اروپاست.

رهبرحزب محافظه کاران،نخست وزیر نروژ- خانم «ارنا سولبرگ» Erna Solberg است. خانم سولبرگ در انتخابات پیشین توانست از رقیب خود یعنی نخست وزیر پیشین نروژ- آقای «ینس استولتنبرگ» Jens Stoltenberg پیشی بگیرد و به عنوان دومین نخست وزیر زن در تاریخ نروژ برگزیده شود. نخست وزیر نروژ متولد سال ۱۹۶۱ میلادی در شهر «برگن» نروژ است و دانش آموخته علوم سیاسی و اقتصاد از «دانشگاه برگن» است. وی متاهل و دارای دو فرزند است.

maxresdefault.jpg
Erna Solberg ارنا سولبرگ،رهبر حزب محافظه کار و نخست وزیر نروژ

۳- حزب پیشرفت یا Progress Party یا Fremskrittspartiet یا Frp

frp.jpg

حزب پیشرفت که در انتخابات پیشین برای نخستین بار در تاریخ به پارلمان نروژ راه یافته بود،در حال حاضر با داشتن ۲۹ کرسی یکی از مهمترین اعضای ائتلاف احزاب دست راستی در پارلمان نروژ محسوب می شود که عمدتا بخاطر سیاست های سخت گیرانه و محدودکننده مهاجرتی اش در نروژ شناخته می شود. حزب پیشرفت نروژ در این زمینه از حزب مشابه خود در پارلمان کشور دانمارک الهام گرفته است.

به دلیل موضع سرسختانه این حزب در مقابل مسائل مهاجرتی، تعداد کمی از مهاجران بویژه آسیایی از حامیان این حزب هستند و عمده ی طرفداران این حزب را نروژی های مخالف مهاجرت و مهاجران اروپایی مقیم در نروژ تشکیل می دهند. البته تعداد معدودی هم از طرفداران و اعضای این حزب هم وجود دارند که با وجود پیشینه خارجی و مهاجرتی شان،همچنان در صف حامیان این حزب هستند که از مهمترین آنها می توان به آقایان «مازیار کشوری» (سیاستمدار ایرانی-نروژی عضو حزب پیشرفت نروژ) و «هیمانشو گولاتی»  Himanshu Gulati (سیاستمدار هندی-نروژی عضو حزب پیشرف نروژ) اشاره کرد.

غالب کارشناسان علوم سیاسی در نروژ، حزب پیشرفت را یک حزب «پوپولیست دست راستی» تلقی می‌کنند اما حزب پیشرفت این ادعا را رد می‌کند و خود را یک حزب کلاسیک آزادیخواه یا محافظه کار آزادیخواه معرفی می کند. حزب پیشرفت از حامیان استقلال فردی،آزادسازی بازار،کاهش بوروکراسی اداری،کوچک سازی بخش دولتی و سیاست افزایش استفاده از صندوق ذخیره نفتی به منظور افزایش سرمایه گزاری ها در بخش زیرساخت های کشور است. این حزب از حامیان عضویت نروژ در سازمان «ناتو» و تقریبا از مخالفان برگزاری همه پرسی جهت پیوستن نروژ به اتحادیه اروپاست.

رهبر حزب پیشرفت؛ خانم «سیو ینسن» Siv Jensen،وزیر سرمایه گزاری نروژ است. خانم ینسن که متولد ۱۹۶۹ میلادی در شهر اسلوست،دانش آموخته رشته اقتصاد از «مدرسه اقتصاد اسلو BI» ست و الگوی وی در علم اقتصاد، خانم «مارگارت تاچر» نخست وزیر پیشین انگلستان در سالهای دهه هشتاد میلادی ست. به همین سبب از وی در انگلستان بعنوان «مارگارت تاچر نروژ» یاد می شود. وی مجرد و بدون فرزند است.

1e521417-b91a-432f-8781-02906686fa53.jpg
Siv Jensen سیو ینسن،رهبر حزب پیشرفت نروژ

۴- حزب دموکرات مسیحی یا Christian Democratic Party یا Krf

krf.JPG

حزب دموکرات مسیحی با داشتن ۱۰ کرسی در پارلمان نروژ حزبی میانه گراست که بر پایهٔ ارزش‌های دموکرات مسیحی شکل گرفته است و در انتخابات پیشین بعنوان حامی ائتلاف راست میانه که توسط محافظه کاران رهبری می شد وارد پارلمان شد. آخرین باری که این حزب توانست در داخل احزاب تشکیل دهنده دولت قرار گیرد به انتخابات سال ۲۰۰۱ میلادی نروژ باز می گردد.

این حزب خودش را یک حزب اخلاق مدار،فرهنگی و دوستدار خانواده می داند. این حزب که بیشتر عقاید محافظه کارانه را دنبال می کند،از مخالفان پدیده ی اتانازی(مرگ داوطلبانه) وسقط جنین(به استثنای موارد تجاوز به عنف و زمانی که جان مادر در خطر جدی است) و از حامیان سیاست دسترسی افراد به راههای پیشگیری از بارداری به منظور کاهش نرخ سقط جنین به شمار می رود.

رهبر حزب دموکرات مسیحی،آقای «کنوت آرلید هاریده» Knut Arlid Hareide است که متولد سال ۱۹۷۲میلادی در شهری در جنوب غربی نروژ است. وی دانش آموخته رشته جامعه شناسی از «دانشگاه برگن» است. وی متاهل و دارای یک فرزند است.

image.jpg
Knut Arlid Hareide کنوت آرلید هاریده،رهبر حزب دموکرات مسیحی

۵- حزب مرکز یا Centre Party یا Senterpartiet یا SP

sp.png

این حزب با در اختیار داشتن ۱۰ کرسی، پنجمین حزب بزرگ حاضر در پارلمان نروژ است و از نظر سیاسی یک حزب با گرایش های محافظه کارانه و آزادی خواهانه به شمار می رود. این حزب در انتخابات سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۹ میلادی جزو احزاب تشکیل دهنده دولت بود.

حزب مرکز از حامیان اصلی جمعیت کشاورزان در نروژ است و بخاطر سیاست افزایش تعرفه های مالیاتی روی پنیر و گوشت های وارداتی در جهت حمایت از کشاورزان داخلی وهمچنین بخاطر پیشنهاد جنجالی اش برای کشتن تمامی گرگها در نروژ نیز شهرت دارد. پیشینه ی این حزب حاکی از آن است که این حزب از مخالفان سرسخت پیوستن نروژ به اتحادیه اروپا بوده است.

رهبر این حزب،آقای «تریگوه مگنوس اشلاگسولد ودووم» Trygve Magnus Slagsvold Vedum است. وی متولد سال ۱۹۷۸میلادی در شهر «هامار» نروژ و دانش آموخته ی رشته علوم سیاسی از «دانشگاه اسلو» است. وی مجرد و بدون فرزند است.

trygve_slagsvold_vedum.jpg
Trygve Magnus Slagsvold Vedum تریگوه مگنوس اسلاگسولد ودووم،رهبر حزب مرکز نروژ

۶- حزب آزادیخواه چپ یا Liberal Party یا Venster یا V

v.png

این حزب با ۹ کرسی در پارلمان،خود را حزبی میانه رو و آزادیخواه-اجتماعی می داند که با حزب دموکرات مسیحی ارتباط نزدیکی دارد. برخلاف اسم و نماد این حزب یعنی Venstre که نشان دهنده گرایش دست چپی ست،این حزب همراه با حزب دموکرات مسیحی به اتفاق از حامیان ائتلاف احزاب دست راستی یعنی احزاب محافظه کار و پیشرفت در پارلمان فعلی نروژ است. در انتخابات پیشین در سال ۲۰۱۳ میلادی، این حزب به همراه حزب دموکرات مسیحی تصمیم گرفتند که به کابینه ی خانم نخست وزیر وارد نشوند و در نتیجه نماینده ای از این دو حزب در بین وزرای انتخابی کابینه دولت حضور نداشته باشد. آخرین باری که این حزب توانست در داخل احزاب تشکیل دهنده دولت قرار گیرد به انتخابات سال ۱۹۶۱ میلادی نروژ باز می گردد

حزب آزادیخواه(چپ) بیشتر روی مسائل زیست محیطی، تحصیلات و آموزش، کسب و کارهای کوچک و مسائل اجتماعی تمرکز دارد و از حامیان مالیات بیشتر روی فعالیت هایی ست که به محیط زیست آسیب وارد می کنند. این حزب همچنین از افزایش مهاجرت کاری به نروژ،منسوخ شدن کلیسای نروژ بعنوان یک کلیسای دولتی، منسوخ شدن مالیات بر ثروت و ارث و افزایش قدرت شهرداری یا کمونها دفاع می کند. البته شایان ذکر است که مالیات بر ارث در نروژ از سال ۲۰۱۴ میلادی منسوخ شد و از ابتدای سال ۲۰۱۷ میلادی هم پارلمان نروژ قانونی را گذراند که بر اساس آن کلیسای نروژ از این پس بعنوان یک نهاد قانونی و مستقل از خدمات شهری اما همچنان با بودجه دولتی اداره شود.

رهبر این حزب، خانم « ترینه شی گرانده» Trine Skei Grande است. وی متولد سال  ۱۹۶۹میلادی و دانش آموخته علوم سیاسی از دانشگاه اسلوست و مجرد و بدون فرزند است.

Trine-Skei-Grande-foto-Jo-Straube.jpg
Trine Skei Grande ترینه شی گرانده،رهبر حزب آزادیخواه نروژ

۷- حزب چپ سوسیالیست یا Socialist Left Party یا SV

sv.png

این حزب با ۷ کرسی در پارلمان، خود را یک حزب سوسیال دموکرات و طرفدار محیط زیست می داند. این حزب در انتخابات پیشین به نفع ائتلاف سرخ-سبز در دور سوم وارد کارزار انتخاباتی شد و بهمین خاطر هم نماد این حزب بصورت دو رنگ سرخ و سبز است. با وجود اینکه این حزب در انتخابات سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۹ میلادی جزو احزاب تشکیل دهنده دولت بود، در انتخابات پیشین در سال ۲۰۱۳ میلادی به رده هفتم نزول پیدا کرد و جزو احزاب مخالف یا اپوزیسیون دولت شد.

از نقطه نظر سیاسی،حزب چپ سوسیالیست از حامیان نظام رفاهی نروژ یعنی دریافت مالیات بیشتر از ثروتمندان و توزیع رفاه در میان اقشار کم درآمد جامعه است. از نقطه نظر آموزش، این حزب از حامیان کاهش مدارس خصوصی در نروژ و دسترسی رایگان همگان به مهدکودک هاست. این حزب همچنین خودش را یک حزب فمینیست و طرفدار حقوق برابر برای مردان و زنان می داند و از قانون ممنوعیت خرید سکس در نروژ که در سال ۲۰۰۸  میلادی وضع شد، به شدت حمایت می کند.

از نقطه نظر مسائل مربوط به مهاجرت هم این حزب از حامیان برداشته شدن قانون منع حجاب و توربان (نوعی از پوشش سر مرسوم در کشورهای هند و پاکستان) برای نیروهای پلیس در نروژ به شمار می رود و از مهاجرت آزاد به نروژ و جامعه چندفرهنگی حمایت می کند. حزب چپ سوسیالیست نروژ از مخالفان سیاست های سخت گیرانه مهاجرتی برای پناهجویان بویژه پناهجویان دارای فرزند است.

رهبر این حزب،آقای «آدون بیورلوو لیسباکن» Audun Bjørlo Lysbakken است. وی متولد سال ۱۹۷۷میلادی و دانش آموخته زبان فرانسوی و سیاست از «دانشگاه برگن» است. وی متاهل و دارای دو فرزند است.

3964099609.jpg
Audun Bjørlo Lysbakken آدون بیورلوو لیسباکن،رهبر حزب چپ سوسیالیست

۸- حزب سبز(محیط زیست) یا Green Party یا Miljøpartiet De Grønne یا MDG

milijo.png

همانطور که از نام این حزب هم پیداست،حزب سبز طرفدار پروپاقرص حفظ محیط زیست است که در انتخابات پیشین،توانست برای نخستین بار در پارلمان نروژ حضور یابد و تنها یک کرسی از حوزه ی انتخابیه اسلو را از آن خود کند. این حزب خود را از گرایش‌های راست و چپ دور کرده و بیشتر خود را طرفدار محیط زیست نشان می‌دهد وارتباط تنگاتنگی هم با احزاب سبز مشابه خود در کشورهای آلمان و سوئد دارد.

حزب سبز نروژ خواستار اعمال مالیات بر مصارف زباله ساز و سازماندهی مجدد صنعت غذایی در کشور در جهت افزایش تولیدات ارگانیک و تقویت بخش کشاورزی دوستدار محیط زیست است. این حزب همچنین از حامیان سیاست کاهش استخراج نفت در نروژ در جهت مقابله جدی با پدیده ی تغییرات آب و هوایی ست. پیشنهاد این حزب،توقف استخراج نفت تا سال ۲۰۳۳میلادی ست.

این حزب رهبر رسمی ندارد بلکه دارای دو سخنگوی ملی است. این سخنگوها هم‌اکنون «راسموس هانسن» و «اونه آینا بستهولم» هستند.

Une Aina Bastholm.jpg
سخنگویان رسمی حزب سبز(محیط زیست) نروژ   Rasmus Hansson و  Une Aina Bastholm

نتایج نهایی انتخابات پارلمانی نروژ در دوره پیشین- سپتامبر ۲۰۱۳ میلادی

در انتخابات دوره ی پیشین پارلمان نروژ،از ۱۹۶ کرسی موجود ۹۶ کرسی در مجموع به احزاب ائتلاف دست راستی های نروژ رسید که حزب محافظه کار H با ۴۸ کرسی، حزب پیشرفت FRP با ۲۹ کرسی،حزب دموکرات مسیحی KRF با ۱۰ کرسی و حزب چپ آزادیخواه V با ۹ کرسی این ائتلاف را تشکیل دادند. در مقابل، احزاب شکست خورده احزاب ائتلاف دست چپی نروژ بودند که توانستند در مجموع ۷۲ کرسی را از آن خود کنند که شامل ۵۵ کرسی حزب کارگر AP، ۷ کرسی حزب چپ جامعه گرا SV و ۱۰ کرسی حزب مرکز SP بود.یک کرسی هم به حزب سبز یا محیط زیست MDG رسید و حزب سرخ Rødt هم همچنان بدون کرسی باقی ماند.

election_results_norway.jpgاگر هم می خواهید بدانید که در تمامی دوره های انتخابات پارلمانی در نروژ (از سال ۱۹۴۵میلادی تا سال ۲۰۱۳ میلادی)، ساختار پارلمان نروژ به چه شکلی بود و پراکندگی آرای مردم به احزاب در سرتاسر استانهای نروژ به چه صورتی بوده، پیشنهاد می کنیم به اینجا بروید.

منابع مرتبط:

https://www.regjeringen.no

https://en.wikipedia.org/wiki/Storting

صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»

برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ

درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.

3 دیدگاه مال خودتان را بیفزایید

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.