گدایی در نروژ

زیرآسمان نروژ: در حال حاضر، گدایی در نروژ از نظر قانون، ممنوع نیست (از سال ۲۰۰۶ میلادی، ممنوعیت گدایی در نروژ برداشته شد) اما در سالهای پیش، پدیده گدایی در شهرهای نروژ مشکلات زیادی را برای مردم، نیروهای پلیس و دولت بوجود آورده است به شکلی که در طی چندین سال اخیر، بارها در پارلمان نروژ بحث محدودیت و حتی ممنوعیت مجدد گدایی در نروژ مطرح شده است. این در حالیست که گدایی در سایرکشورهای شمال اروپا نظیر دانمارک و فنلاند غیرقانونی و ممنوع است.

در سال ۲۰۱۳ میلادی، ۴۲۸ شهرداری مستقل در سرتاسر نروژ دست به کار شدند تا محدودیت های جدیدی را برای گدایی در نروژ به مرحله اجرا بگذارند.  یکی از شهرهایی که سالها با معضل گدایی دست و پنجه نرم می کرد و نهایتا در این امر پیشگام شد، شهر۴۴هزارنفری Arendal در جنوب نروژ بود که حتی برای افرادی که به گدایان کمک کنند، جریمه نقدی هم در نظر گرفت اما دیری نپایید که با مخالفت های شدید نهادها و سازمانهای حقوق بشری علیه این حرکت، دولتمردان نروژی از این اقدام خود عقب نشینی کردند. برای اطلاعات بیشتر این خبر را بخوانید. در سال ۲۰۱۵ میلادی هم  طرح ممنوعیت گدایی در نروژ با کناره گیری حزب مرکزی از حمایت آن منتفی شد. در طرح پیشنهادی، حتی ۳  ماه زندان هم برای متکدیان در نظر گرفته شده بود.

در حال حاضر، دولت نروژ طرح ممنوعیت گدایی را به عهده خود شهرداری ها و بخشداری های نروژ گذاشته است که در مورد ممنوعیت یا عدم ممنوعیت گدایی در حوزه های خودشان رای گیری انجام دهند و تصمیم گیری کنند.تاکنون،۸۳ منطقه شهرداری(کمون) در نروژ گدایی را در مناطق مربوط به خودشان محدود کرده اند. در تازه ترین خبر هم دولت نروژ تصمیم گرفته است که امسال ۱۵ میلیون کرون برای کنترل و بهبود شرایط گدایی در نروژ هزینه کند. این هزینه که به نوعی از سوی جیب مالیات دهندگان در نروژ تامین می شود، قرار است صرف فعالیت های زیر شود:

۱- استخدام ببشتر نیروی انسانی (وکت ها یا نیروهای انتظامی مسئول  امنیت در ایستگاههای مترو،قطار و اتوبوس وغیره) برای نظارت بیشتر و جلوگیری از گدایی خشونت آمیز و ممانعت از ایجاد سروصدا در داخل واگن های مترو

۲- فراهم سازی سرویس های بهداشتی(توالت) های با کیفیت بیشتر در سطح شهر

۳- افزایش فعالیت های شهرداری برای تمیزکاری و نظافت معابر شهری (ناشی از اقامت های شبانه گدایان در سطح معابر شهری،جنگل ها و فضاهای سبز)

۴- کنترل بیشتر روی روند مهاجرت گدایان از کشورهای شرق اروپا و حرکت به سمت ایجاد تغییرات در قوانین  اقامتی در اروپا

گدایان نروژ از هر ملیتی می توانند باشند اما در مجموع به دو دسته ی اصلی تقسیم می شوند: .گدایان کولی رومانیایی تبار و گدایان بی خانمان نروژی تبار.

عمده جمعیت گدایان نروژ را گدایان کولی رومانیایی تبار(که به آنها اصطلاحا «روما» گفته می شود) تشکیل می دهند که عمدتا بصورت سازمان یافته و با مقاصد غیرقانونی و مجرمانه (از جمله روسپیگری و حمل و نقل مواد مخدر) برای گروه های مافیایی قدرتمندی کار می کنند.بسیاری از آنها هیچگونه مشکل روحی و روانی و یا جسمانی ندارند و بنظر میرسد گدایی را یک شغل کاملا مناسب برای کسب درآمد می دانند. بالا بودن سطح درآمدی در نروژ موجب شده است که نروژ یکی از مهمترین و اصلی ترین مقاصد این باندهای مافیایی شود. تنها در طی ۵ سال، گدایان رومانیایی ۱۰۰ میلیون کرون را از نروژ به رومانی منتقل کرده اند. این خبر را می توانید در اینجا بخوانید.

ماه گذشته، تلویزیون نروژ –NRK– مستند جالبی را در مورد گدایی در نروژ و بویژه وضعیت سازمان دهی شده گدایان رومانیایی تبار پخش کرد.  پخش این مستند که بصورت دوربین مخفی، فعالیت های مرتبط گدایان با باندهای مافیایی در نروژ را به مدت ۲ سال به تصویر می کشد، با واکنشها و بحث های بسیاری در نروژ همراه شد و ظاهرا پس از پخش این مستند، گدایان رومانیایی تبار زیادی شهر «برگن» در نروژ را به مقاصد شهرهایشان در رومانی ترک کردند. این مستند را بصورت کامل می توانید در اینجا مشاهده کنید و اتفاقات پس از پخش این مستند را می توانید در اینجا و اینجا دنبال کنید.

tiggere_juli_5590_jp_323.jpg

البته تعداد گدایانی که عضو هیچ باند مافیایی نیستند و برای تامین مخارج خود و خانواده شان در رومانی گدایی می کنند، کم نیست اما بزرگترین مشکل جامعه نروژ هم با آن دسته از گدایان خارجی عمدتا رومانیایی ست که با انگیزه سوءاستفاده از شرایط خوب درآمدی و رفاه اجتماعی در نروژ، گروه گروه و بدون هیچگونه کنترل مرزی به نروژ می آیند و درآمد حاصل از گدایی خود را در اختیار باندهای مافیایی که کار اسکان و توزیع آنها را مدیریت می کنند می گذارند. این دسته از گدایان در بیشتر موارد بسیار سمج،جسور و گستاخ هستند و برای گدایی کردن از هر ترفندی استفاده می کنند. آنها بدون خریدن بلیت سوار مترو و اتوبوس و ترامواهای شهری می شوند و پلیس نروژ هم تقریبا هیچ برخورد قاطعی نمی تواند با آنها داشته باشد. تقریبا همگی آنها بدون هیچگونه تحصیلاتی هستند و از این نظر شانس پیداکردن هیچ کاری را هم ندارند.

2403995.jpg

دسته دوم گدایان نروژ را گدایان نروژی تباری تشکیل می دهند که عمدتا یا شدیدا معتاد به الکل، مواد مخدر و قرص های روانگردان هستند و یا بخاطر مشکلات خانوادگی و اجتماعی، دچار بیماری های روحی و روانی هستند و عملا امکان کار کردن را ندارند. این دسته عمدتا جایی را برای شب خوابیدن ندارند و از سوی دولت یا نهادهای حقوق بشری و یا NGO ها حمایت می شوند.

images.jpg

البته تعداد زیادی نیز شب را در خیابانها، پارکها و سایر معابر عمومی شهری به صبح می رسانند.

Sigøjnere v bremen.jpg

یکی از منابع اصلی درآمد بسیاری از گدایان در نروژ، کیسه های پلاستیکی پر از قوطی ها یا بطری های مصرف شده و خالیست. بدین شکل که آنها روزانه به دنبال قوطی ها و بطری های خالی در درون سطل آشغال های شهری می گردند تا با جمع آوری و انتقال آنها به دستگاههای مخصوصی که درفروشگاههای مواد غذایی مستقر شده اند، پولی که بابت بازیافت آنها درنظر گرفته شده است(pant) را دریافت کنند. برای هر قوطی یا بطری خالی که دارای این امتیاز بازیافت برگشت پول یا «پانت» است، از نیم کرون تا سه کرون بصورت برگه های کاغذی قابل استفاده برای خرید برگردانده می شود. در شکل زیر، مراحل انجام این کار توضیح داده شده است.

panto-1-2-3.jpg

—————————————————————————————————————————————————-

نقدی بر خبر: فقر و گدایی واژه هایی مربوط به عصر حاضر نیستند وهمواره در گذر تاریخ، کشورهای مختلف جهان با آن مواجه بوده اند اما اینکه چگونه با آن رفتار شود و چه راهکاری برای مهار و کنترل آن درنظرگرفته شود چیزی نیست که خیلی از کشورها در آن موفق عمل کرده باشند. چه طرح ممنوعیت گدایی وچه طرح اختصاص بودجه دولتی برای تسهیل شرایط گدایی نمی توانند راهکارهایی باشند که در درازمدت کارآمد باشند.

از طرفی وقتی با جمعیتی مواجه باشید که تقریبا همه آنها از کمترین تحصیلات یا آموزش های اجتماعی بهره مند نشده باشند و از آن مهمتر بخاطر فقر مداوم و نداشتن امکانات لازم،فرهنگ کار کردن را یاد نگرفته باشند، نمی توان کار زیادی انجام داد اما آنچه قابل انجام بنظر میرسد کنترل ورود این جمعیت و محدود کردن قوانین مهاجرتی از راه تغییر در قوانین موجود است چون در غیراینصورت، ابعاد این معضل اجتماعی روز به روز گسترده تر می شود و کنترل آن دیگر غیرممکن خواهد شد.

اما با اینحال، چیزی که غیرقابل انکار است این است که راهکاری که دولت نروژ تاکنون برای سر وسامان بخشیدن به وضعیت گدایان در نروژ در پیش گرفته است، بدون شک یکی از انسانی ترین و سخاوتمندانه ترین راهکارهای موجود در بین بسیاری از کشورهای پیشرفته در جهان است. سخاوتی که هرچند از آن سالهاست که توسط عده ای سوءاستفاده می شود اما با توجه به ساختار دموکراتیک و لزوم احترام به حقوق انسانی و اجتماعی هر فرد در جامعه آزاد نروژ، کماکان حفظ می شود و ادامه دارد.

منابع و پیوندهای مربوط:

http://www.aftenposten.no/osloby/Slik-vil-byradet-i-Oslo-fa-bedre-kontroll-pa-tiggerne-620804b.html

https://www.thelocal.no/20170420/beggars-leaving-norway-after-documentary-film-reports

https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mddp11000617/18-04-2017

https://www.nrk.no/norge/83-kommuner-begrenser-tigging_-1.13571068

صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»

برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ

درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.