زیرآسمان نروژ: کشور نروژ در حال برنامه ریزی برای حذف کامل پول نقد از جمله سکه و اسکناس کاغذی از چرخه ی اقتصادی کشور تا سال ۲۰۳۰ میلادی است. پیشنهادی که از سوی حزب محافظه کار دست راستی پارلمان نروژ مطرح شده و قرار است تا ۱۷ سال آینده نروژ را به نخستین کشوردنیا تبدیل کند که چرخه ی اقتصادی در آن کاملا دیجیتالیزه می شود. نخستین گام در این زمینه پیشنهاد حزب محافظه کار برای اجباری کردن صدور صورت حساب های آنلاین از ژانویه سال ۲۰۱۸ میلادی ست.
سازمان پلیس نروژ یکی از موافقان این طرح است چون معتقد است که این اقدام نقش مهمی در جلوگیری از شکل گیری بازارسیاه و فعالیت های مجرمانه در نروژ دارد. رئیس پلیس نروژ گفته است که وقتی پول کمتری در چرخه باشد، تبادل پول بایستی از راه شفاف تری اتفاق بیافتد و در نتیجه کنترل هم برای پلیس و هم برای اداره مالیات آسانتر خواهد شد. رئیس سازمان دیجیتالیزاسیون و انتقال پول نروژ هم که فکرنمی کند که داشتن پول نقد به مشکلاتش می ارزد معتقد است که پول نقد در حال حاضر بخش کوچکی از پرداخت ها را در جامعه شامل می شود و به نظر وی، مدیریت پولهای نقد دوبرابر پرداخت های الکترونیکی هزینه دارد.
***
نقدی بر خبر: نروژ یکی از کشورهایی ست که در آن پرداخت با کارت های اعتباری تقریبا در تمامی کشور جریان دارد و عموم مردم حتی برای پرداخت های بسیار کوچک (زیر ۵۰ کرون) هم از کارت اعتباری برای پرداخت استفاده می کنند. اپلیکیشن های پرداخت آنی و آنلاین در نروژ شهرت بسیاری دارند. معروفترین آنها، اپلیکیشن «ویپس Vipps» است که از سال ۲۰۱۵ میلادی توسط بانک «DNB» به بازار عرضه شده است و در طی کمتر از دوسال به بیش از ۲ میلیون کاربر در کشور ۵ میلیونی نروژ دست پیدا کرده است. دستاوردی که زمینه ساز این شده است که اکنون بیش از ۱۰۰ بانک نروژی به این توافق برسند که با هدف یکپارچه سازی نظام پرداخت در کشور، این اپلیکیشن را به تنها اپلیکیشن رسمی برای تمامی پرداخت های آنلاین از طریق تلفن همراه تبدیل کنند.
با این همه، یکی از مهمترین چالش های موجود در راه حذف پول نقد از چرخه ی اقتصادی، چالشی ست که این اقدام ممکن است برای جمعیت سالخورده کشور جهت نقل و انتقال پول به همراه بیاورد. پرداخت های الکترونیکی برای جمعیت سالخورده کشورعلاوه بر مشکلاتی همچون بخاطرسپاری رمزهای کارت های اعتباری،مشکلات امنیتی از جمله امکان سوءاستفاده های مالی توسط افراد سودجو را نیز به همراه دارد.
یکی دیگر از چالش هایی که پس از حذف پول نقد در کشور بوجود می آید، حذف هزاران فرصت شغلی و افزایش نرخ بیکاری با دیجیتالیزه شدن فرایند نقل و انتقال پول است.
چالش بعدی متوجه نظام آموزش و پرورش نروژ است که بایستی برای تمامی کورسها و خدمات تحصیلی و آموزشی خود تدارکات لازم برای دیجیتالیزه کردن را فراهم کند تا تمامی مطالب درسی و خدمات آموزشی بصورت آنلاین و رایگان در اختیار دانشجویان یا دانش آموزان قرار بگیرد تا نیازی به پرداخت نقدی در هیچ نقطه ای از کشور نباشد.
خدمات پستی و گمرک کالا هم جزو بخشهایی ست که بایستی خود را برای این انقلاب اقتصادی از پیش آماده کند. بخشهای حمل و نقلی کشور و بخش های خدمات عمومی کشور از جمله فروشگاهها و مغازه ها نیز بایستی تمهیدات لازم را برای حذف پول نقد از چرخه اقتصادی خود پیش بینی کنند. مترو،تراموا،اتوبوس،تاکسی و بسیاری از وسایل حمل و نقل کشور هم اکنون بخش کوچکی از مبادلات خود را از راه پول نقد انجام می دهند که تا زمان عملی شدن این برنامه بایستی به آمادگی لازم دست یابند.
بنابراین، به نظر میرسد که دولت خانم «ارنا سولبرگ» راه دشواری را برای تحقق این طرح انقلابی در پیش روی خود دارد. طرحی که قطعا بودجه اجرایی آن از محل درآمد مالیات دهندگان نروژی تامین خواهد شد. اگر علاقمند هستید که جزئیات بیشتری از این طرح پیشنهادی را به زبان نروژی بخوانید، می توانید به مطلبی در اینجا مراجعه نمایید.
منابع و پیوندهای مربوط:
http://www.tnp.no/norway/economy/5464-norway-could-be-the-worlds-first-cash-free-country
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/vil-fjerne-kontanter-innen-2030/a/23891318/
صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»
برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ
درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.
1 دیدگاه مال خودتان را بیفزایید