وضعیت اشتغال مهاجران نروژ

زیرآسمان نروژ: در روزهای اخیر، تلویزیون «NRK» نروژ یک برنامه تلویزیونی تحلیلی در مورد معضل بیکاری جمعیت مهاجر سومالیایی تبار در نروژ ترتیب داده بود که در آن چهار سومالیایی تبار جوان با سوابق تحصیلی و شغلی متفاوت شرکت داشتند و به همراه مجری برنامه در مورد دلایل این معضل اجتماعی در نروژ به بحث و گفتگو پرداختند.

ظاهرا شرکت کنندگان در این برنامه سومالیایی تبارهایی بودند که در نروژ بزرگ شده بودند، به زبان نروژی صحبت می کردند، شاغل بودند و به اصطلاح به خوبی با جامعه نروژ سازگار و یا در هم آمیخته شده بودند. محور اصلی صحبت ها هم این بود که چرا سومالیایی ها به اداره کار و رفاه اجتماعی نروژ (یعنی سازمان «ناو«) اینقدر وابسته هستند و میزان مشارکت آنها در فعالیت های اجتماعی از جمله میزان اشتغال و درآمدزایی درکمترین سطح ممکن در نروژ است؟

پاسخ شرکت کنندگان هم عموما به سمت مشکلات روانی ناشی از جنگهای داخلی در سومالی و نیازعمده جمعیت جنگزده سومالیایی به مشاوران روانشناسی برای بهبود وضعیت روحی و روانی آنها بود. تقریبا عمده شرکت کنندگان سومالیایی تبار در برنامه عقیده داشتند که اگر سومالیایی تبارهای مهاجر بتوانند پس از ورود به نروژ به هر صورتی از نظر مشکلات روحی و روانی ناشی از فضای پرتنش داخلی کشورشان کمی رهایی یابند، می توانند همانند سایر جمعیت های مهاجر در نروژ حضوری موفق در بازار کار و اشتغال داشته باشند. این خبر را در اینجا و ویدوی کامل برنامه را در اینجا می توانید مشاهده کنید.

***

نقدی بر خبر: یکی از مشکلاتی که بویژه مهاجران سومالیایی در نروژ با آن روبرو هستند،علاوه بر مشکلات ناشی از جنگ؛نداشتن تحصیلات مناسب و مهارت های لازم برای ورود به بازار کار است. مشکل بعدی، تعصب های مذهبی و باورهای به شدت دینی بیشتر سومالیایی هاست که روند سازگاری با جامعه و فرهنگ اروپایی را بسیار سخت و غیرممکن می سازد. ختنه کردن دختران در سنین نوجوانی برای جلوگیری از تمایلات جنسی یکی از بارزترین آنهاست.

در پایان گزارش تلویزیون نروژی، حرفهای یک سومالیایی که ۳۰ سال از عمر خود را در نروژ گذرانده است جلب توجه می کند. او که هیچگونه تمایلی به کار کردن ندارد و ماهانه ۱۵۰۰۰ کرون از سازمان کار و رفاه اجتماعی نروژ(سازمان ناو) دریافت می کند می گوید: «نروژ بهترین کشور دنیاست. سازمان ناو قلب جامعه نروژ است. هم من و خیلی های دیگه این سازمان را از خیلی جهات یک بهشت می بینیم.»

نگاهی به آمار سازمان آمار نروژ در مورد میزان اشتغال مهاجران در سال ۲۰۱۴ میلادی نشان می دهد که:

SSB.JPG

تنها ۳۶ درصد از مردان و ۲۲ درصد از زنان سومالیایی در وضعیت اشتغال قرار داشته اند.

کمترین میزان اشتغال مهاجران در نروژ و کمترین میزان اشتغال زنان در نروژ متعلق به سومالیایی هاست.

بیشترین آمار اشتغال «زنان» متعلق به زنان سوئدی(۷۹ درصد)، زنان لیتوانیایی(۷۰ درصد) و سپس زنان تایلندی و لهستانی(۶۵ درصد) است

بیشترین آمار اشتغال «مردان» متعلق به مردان سوئدی(۸۲ درصد)، مردان لهستانی(۷۹ درصد) و سپس مردان هندی(۷۸ درصد) است

نقدی بر آمار: اینکه ببینیم سوئدی ها که از سالهای دور همواره جزو بیشترین جمعیت مهاجر کشور دوست و همسایه خود بوده اند، بواسطه ی نقاط اشتراک زیاد از جمله فرهنگ و زبان دارای بالاترین میزان اشتغال در نروژ هستند خیلی امری طبیعی و عادی به نظر می رسد. این نکته را هم باید درنظر گرفت که سوئدی ها پس از لهستانی ها و لیتوانیایی ها، با حدود ۴۰ هزار نفرجمعیت، سومین جمعیت مهاجر نروژ از نظر تعداد محسوب می شوند. البته بیشتر حضور سوئدی های شاغل در نروژ به بخش خدمات عمومی از جمله صنوف رستورانها، بارها و کافه ها، بیمارستانها، فروشگاههای پوشاک و مواد غذایی و … برمی گردد. با این همه، پس از رکود شدید صنعت نفت و و گاز در نروژ و درنتیجه کاهش تقاضا برای نیروی کار و در نتیجه کاهش اختلاف درآمد حدودا ۳۰ درصدی بین مشاغل معادل در سوئد و نروژ، اکنون مشاهده می شود که بیشتر سوئدی هایی که نروژ را روزگاری جایی برای کسب درآمد بیشتر می دیدند، به کشور خود بازگشته اند و این روند با شیب تندی همچنان ادامه دارد.

مهاجران لهستانی هم که پس از سوئدی ها در رده دوم جدول قرار دارند خیلی موجب شگفتی نشده اند چون آنها با حدود ۱۰۰هزارجمعیت از کل جمعیت ۵ میلیونی نروژ، بیشترین جمعیت مهاجر نروژ را تشکیل می دهند و سالهاست که صنعت ساخت و ساز و خدمات فنی ساختمانی در نروژ از حضور مهاجران مرد لهستانی تبار که عمدتا دارای تخصص های فنی حرفه ای از جمله لوله کشی، برقکاری، جوشکاری، رنگ آمیزی، بازسازی خانه و سایر مهارت های فنی و مهندسی هستند بهره برده است و می برد. مهاجران زن لهستانی هم سالهاست که در نروژ عمدتا در بخش های مختلف خدماتی و سرویس دهی فعال هستند و میزان بالای مشارکت آنها در فعالیت های اجتماعی کاملا ملموس است.

مهاجران مرد ایرانی با ۶۰ درصد و مهاجران زن ایرانی با ۵۲ درصد نرخ اشتغال اشتغال بالاتر از مهاجران تایلند و عراق و اریتره و سومالی در رده  سیزدهم جدول قرار گرفته اند. این در حالیست که میزان اشتغال مهاجران مرد افغان،ترکیه ای و پاکستانی در رده های بالاتر از مردان ایرانی قرار دارد اما میزان اشتغال زنان مهاجر آنها همگی کمتر از میزان اشتغال زنان مهاجر ایرانی ست. این نکته را هم باید اضافه کرد که تعداد جمعیت مهاجر ایرانی در نروژ با احتساب فرزندان مهاجران ایرانی که در نروژ متولد شده اند در حدود ۲۰هزارنفر است در حالیکه بطور نمونه این جمعیت برای پاکستانی تبارهای نروژ تقریبا ۲ برابر است

میزان قابل توجه اشتغال هندی ها، سریلانکایی ها، لیتوانیایی ها، فیلییپینی ها، بوسنیایی ها، پاکستانی ها و ترکیه ای های نروژ هم با توجه به قدمت حضور آنها در نروژ و اینکه از سالهای بسیار دور به نروژ مهاجرت کرده اند، امری قابل پیش بینی است. زنان مهاجر شاغل فیلیپینی عموما یا بعنوان پرستار و یا بهیار در بیمارستانها و یا بصورت مربی کودک یا پرستار بچه در خانه ها مشغول به کار هستند. مردان پاکستانی، هندی و سریلانکایی هم عمدتا یا در بخش حمل و نقل و خدمات عمومی شهری از جمله رانندگی اتوبوس، تاکسی، مترو و غیره و یا در بخشهای خدماتی و یا عرضه و فروش مواد غذایی در نروژ فعالیت دارند. مردان بوسنیایی هم عموما در بخش های فنی و مهندسی مشغول به کار هستند.

اما از دیگاه میزان درآمد بر اساس اشتغال، ارقام سازمان آمار نروژ نشان می دهد که درآمد مردان مهاجر ایرانی پس از کسر مالیات، در وضعیت بهتری نسبت به مردان مهاجر از کشورهای مقدونیه، لهستان، ترکیه، فیلیپین، پاکستان و مراکش قرار دارد هرچند که میزان درآمد زنان مهاجر ایرانی تنها از درآمد زنان مهاجر کشورهای شیلی، ترکیه، پاکستان و مراکش بیشتر است. بر اساس این آمار، زنان هندی و سپس سریلانکایی دارای بیشترین میزان درآمد در بین زنان مهاجر در نروژ هستند که قابل تامل است.

Capture.JPG

منابع و پیوندهای مربوط:

http://ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/bedre-integrert-enn-mor-og-far

https://www.nrk.no/kultur/mener-nav-er-en-sovepute-for-mange-somaliere-1.13383773

صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»

برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ

درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.