زیرآسمان نروژ: خبر این بود که نخست وزیر سابق نروژ- «شل ماگنه بونده ویک» – که بین سال های ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ میلادی نخست وزیر نروژ بود،در جریان سفر اخیرش به آمریکا جهت شرکت در یک همایش برای حدود یک ساعت در بازداشت ماموران امنیتی فرودگاه «دالس» واشنگتن بسر برد.گفته می شود که این اقدام در راستای اجرای قانونی بود که در زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما» در پی حملات تروریستی در پاریس و کالیفرنیا تصویب شده بود که بر مبنای آن ورود افرادی که در گذرنامه آنها مهر یا ویزای ورود به چندین کشور از جمله ایران درج شده بود با حساسیت بیشتری دنبال می شد. ظاهرا آقای بونده ویک در سال ۲۰۱۴ میلادی برای شرکت در کنفرانسی در مورد خشونت و افراط گرایی به ایران سفر کرده بود.
نخست وزیر پیشین نروژ پس از آزادی از بازداشت گفته است که «من هر دو گذرنامه اروپایی و دیپلماتیک خودم را همراهم داشتم و به آنها توضیح دادم که چرا ایران بودم و توقع هیچگونه برخورد ویژه را نداشتم ولی انتظارداشتم که با انعطاف و احتیاط بیشتری برخورد شود.من نگرانی این کشور از ورود تروریستها را درک میکنم اما پس از اینکه ماموران مهاجرت گذرنامه دیپلماتیک مرا دیدند و متوجه شدند که من نخست وزیر پیشین یک کشور متحد و دوست آمریکا هستم، باید به من اجازه میدادند فورا از فرودگاه خارج شوم، اما چنین نکردند. من می توانم با این قضیه کنار بیایم اما این برای شهرت آمریکا در دنیا مایه ی تاسف است».
***
نقدی بر خبر: اینکه استلزام به «قانون» – صرفنظر از اینکه محتوای آن چیست- در مورد همه ی افراد از جمله افراد سیاسی و دارای سمت های حساس دولتی رعایت می شود، نکته ی خوبی ست که موجب امیدواری ست و باید آن را به فال نیک گرفت اما اینکه وضع این قانون یک جانبه تا چه میزان می تواند به هدفش نزدیک شود یعنی مانعی برای افزایش فعالیت های تروریستی در آمریکا باشد، مساله دیگری ست که جای بحث تخصصی دارد اما چیزی که عیان است این است که در کشوری که برای شهروندانش امکان خرید وحمل سلاح وجود دارد، هر فردی هرچند هم شرایط قانونی لازم برای داشتن و حمل سلاح را احراز کرده باشد، همواره پتانسیل این را خواهد داشت که یک تهدید برای همسایه اش و یا جامعه اش باشد. بنابراین، صرف کنترل مرزها و وضع قوانینی اینگونه نمی تواند ضامن امنیت داخلی یک کشور باشد.
مساله دیگری هم که مشخص است این است که این اقدام دولت آمریکا موجب می شود که از این پس، برخی دولتمردان و جهانگردان خارجی که قصد سفر به ایران را دارند با احتیاط بیشتری نسبت به آن تصمیم بگیرند و احیانا آنهایی که به آمریکا هم رفت و آمد دارند، عطای سفر کاری و یا حتا تفریحی خود به ایران را از به لقایش ببخشند و بدین ترتیب توسعه روابط بین الملل و صنعت گردشگری ایران هم از این جهت متضرر شود که البته به احتمال زیاد یکی از اهداف اصلی وضع این قانون هم همین باشد.
منابع و پیوندهای مربوط:
https://www.nrk.no/norge/bondevik-stanset-i-amerikansk-passkontroll-1.13357661
http://www.thelocal.no/20170203/former-norwegian-prime-minister-stopped-by-new-us-entry-controls
صفحه اینستاگرام «زیرآسمان نروژ»
برگردان فارسی، نگارش، تهیه و تنظیم: زیرآسمان نروژ
درصورتی که قصد به اشتراک گذاری این مطلب را دارید، لطفا مطلب را بدون ذکر منبع در جایی کپی نکنید. هرکدام از ما با رعایت حقوق نویسنده می توانیم به غنای فرهنگ «کپی رایت» در ایران کمک کنیم.
واقعا برای مردمی که ترامپ را رئیس جمهور خودشان کردند متأسفم.
لایکلایک